| | | | | |

Fiska i flera dammar

Fiska i många dammar!

Vikten av att ha din DNA-data på alla stora leverantörer

När det kommer till genetisk genealogi och släktforskning med DNA, finns det ett talesätt som ofta cirkulerar bland forskare: ”Fiska i många dammar”. Men vad betyder det egentligen, och varför är det så viktigt?

Att ”fiska i många dammar” innebär att man ser till att ens DNA-data finns tillgänglig på så många av de stora DNA-testföretagen som möjligt. Detta inkluderar Ancestry, FamilyTreeDNA, MyHeritage, GedMatch och LivingDNA. Genom att göra detta ökar du dina chanser att hitta DNA-matchningar, upptäcka nya släktingar och få en mer komplett bild av ditt genetiska arv.

Varför är det viktigt att ha din DNA på flera plattformar?

  1. Större databaser, fler matchningar: Varje företag har sin egen unika databas med DNA-prover. Genom att ha din DNA på flera plattformar ökar du chansen att hitta matchningar som kanske bara har testat sig på en specifik plattform.
  2. Olika verktyg och resurser: Varje DNA-testföretag erbjuder olika verktyg och resurser för att analysera ditt DNA och hitta matchningar. Genom att diversifiera var ditt DNA finns kan du dra nytta av dessa unika verktyg.
  3. Ökad chans att lösa genetiska mysterier: Om du stöter på en vägspärr i din forskning kan tillgång till flera databaser ge dig fler ledtrådar och möjligheter att lösa dessa mysterier.

Hur stora är dessa databaser?

  • Ancestry: Ancestry.com meddelade i september 2022 att de hade över 22 miljoner DNA-tester i sin databas. Detta gör dem till den största databasen bland konsument-DNA-testföretagen. Källa
  • FamilyTreeDNA: Deras databas uppskattas ha cirka 1,7 miljoner autosomala DNA-tester. Källa
  • MyHeritage: Deras databas uppskattas innehålla över 5,8 miljoner DNA-tester. Källa
  • GedMatch: Även om GedMatch inte säljer DNA-kit, har de en databas med uppladdade prover från andra företag. Deras databas uppskattas vara något mindre än FamilyTreeDNA med cirka 1,4 miljoner prover. Källa
  • LivingDNA: Tyvärr kunde jag inte hitta exakta siffror för LivingDNA:s databasstorlek, men det nämns att deras databas verkar vara begränsad jämfört med större företag som 23andMe eller Ancestry DNA. Källa

Slutsats

Att ”fiska i många dammar” är inte bara ett talesätt, det är en strategi som varje genetisk genealog bör överväga. Genom att ha din DNA på flera plattformar ökar du dina chanser att hitta fler matchningar, upptäcka nya släktingar och få en djupare förståelse för ditt genetiska arv. Med tanke på de ständigt växande databaserna hos dessa företag är det nu den bästa tiden att dyka in i världen av genetisk genealogi och se vad ditt DNA kan avslöja om ditt förflutna.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *