| | | | |

Tävla i Släktforsking?

Idag höll Genealogiska Föreningen en tävling i att bygga släktträd. Så kallade ”Quick & Dirty trees” – eller helt enkelt, snabba träd.

Skärmdump från Zoom-mötet där tävlingen introducerades

Tävlingen som sådan gick till som så att det ”slumpas” fram ett namn & födelsedatum – i detta fallet gick man på ett slumpvis valt registreringsnummer och ägaren (förra ägaren faktiskt) blev målperson. Vi fick till oss en 53-årig man från Brämhult.

Jag hade först lite svårigheter att hitta rätt person – men det kan ju hänga ihop med att jag helt enkelt stavade fel – bra, slarvfel det första jag gör.

Nåväl, med rätt person, plats och födelsetid identifierad var det bara att hoppa in i Arkiv Digital och börja söka.

Arkiv Digital

I och med att personen är född -69 begränsade jag min första sökning till ”Sveriges Befolkning, 1970”.

Det gav mig en träff, så rätt på där.

Sen var det ”bara” att jobba systematiskt och använda Arkiv Digital på bäst sätt. För mig innebar det att jag sökte upp en målperson, ser att jag i träfflistan har rätt och går in på transkriberingen av den personen, eftersom jag går ”nerifrån” i trädet hittar jag allt som oftast föräldrarna den vägen ganska lätt, och kan på så sätt lätt lägga till mor och far i trädet.

Arkiv Digital

Sen är det bara att gå vidare med endera mor eller far, söka fram dess första förekomst. Här till exempel är min målperson född 1879-05-15, då vill jag titta i den nedersta träffen först, då den är ”först” i tid. Det är då störst möjlighet att hitta båda föräldrarna.

Tittar man i någon av de andra posterna finns risken att en av föräldrarna inte är med, att någon dött, eller att målpersonen flyttat osv.

Målet med tävlingen var att förutom målpersonen, hitta mor och far, födelsedatum och församling för fyra generationer bakåt. Det blir totalt 31 personer, målet och 30 släktningar.

För mig tog detta allt som allt 16-17 minuter.

Verktyg jag använde var först MrKoll.se och Ratsit.se för att hitta och identifiera målpersonen. Sen, uteslutande ArkivDigital.

Goldie May – Chrome ”addin”

Parallellt använde jag även en ”addin” till Chrome från ”Goldie May” som gör att jag automatiskt ”loggar” alla sökningar jag gör. Väldigt praktisk om man snabbt vill gå tillbaka några steg, eller se i efterhand hur man kom fram till en viss detalj.

Slutsats kring tävlingen är helt klart att det var roligt och jag kommer absolut göra liknande saker igen.

Jag lämnade in kl. 19.17 och jag tror vi kan säga att tävligen startade 19.00, så där har vi dom 17 minuterna.

Hoppas det blev rätt – och att tiden räcker till någon slags placering.

/Mattias

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *