| | |

Kommer Ancestry tillåta uppladdning av DNA-rådata?

Under ett släktforskningsevent i mitten av augusti kom det fram att AncestryDNA funderade på att tillåta uppladdning av DNA-filer skapade av andra företag till sin databas. Denna förändring skulle kunna revolutionera den genetiska genealogins värld.

AncestryDNA har den största genealogiska DNA-databasen, och genom att tillåta fler uppladdningar skulle många dra nytta av att ha sina familjemedlemmars data där. Det finns dock många som har testats i mindre databaser och sedan avlidit. Deras DNA-information skulle kunna integreras i AncestryDNA, vilket skulle vara till stor hjälp för forskare.

Källa: https://thednageek.com/

Utmaningar och Risker

Men denna förändring kommer inte utan sina utmaningar. Genom att tillåta uppladdningar kan det störa den genetiska genealogins industri. Mindre företag, som tidigare varit populära för uppladdningar, kan påverkas negativt. Det finns även risker med integritet och säkerhet. Brottsbekämpande myndigheter och andra aktörer kan försöka invadera databasen, trots AncestryDNAs användarvillkor. Det har redan varit fall där brottsbekämpande myndigheter har laddat upp information på webbplatser där de inte borde, vilket kan skada hela branschens rykte.

Så varför hade Yaniv rätt?

För att bemöta dessa utmaningar har Yaniv Erlich, tidigare Chief Science Officer på MyHeritage, föreslagit en lösning. Han menar att DNA-testföretag borde kryptografiskt signera sina rådatafiler. Dessa kryptosignaturer skulle sedan kunna användas av andra webbplatser för att verifiera en fils ursprung innan den accepteras. Detta skulle kräva samarbete mellan de olika företagen, men det kan vara nyckeln till att skydda branschen och dess användares integritet.

Källa: thednageek.com

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *